广州学生网 - www.gz4u.net - 广州地区最大的学生网上娱乐休闲平台

加入4u

微信登录

微信扫一扫,快速登录

4U长期招聘兼职派传单人员,有意请进Gz4u手机集群网,群内用户互打免费中国移动139邮箱,免费开通无限空间免费开通移动飞信,短信免费发
楼主: 囝囝俊

『 76中の广播部の专贴...』

下面是引用Blue于2005-09-25 14:12发表的:
痴线过咩...

广州人梗係讲广州话啦.

你母语係普通话?  你捞噶?
你咁讲咁我冇嘢可以同你讲.
我唯一可以问嘅就係:咁你係米中国人吖`?
下面是引用尐琦瀦于2005-09-25 14:14发表的:

我唯一可以问嘅就係:咁你係米中国人吖`?

我梗係中国人喇.

身在广州嘅广州人!!
下面是引用Blue于2005-09-25 14:13发表的:

咁就建议广播部执粒.
广播部执唔执唔到你嚟讲.你冇资格!
你连一个中学生需要知道嘅嘢你都唔知,你有咩资格喺度咁大声`?
广州话嘅起源係点你知唔知吖?

广州话就係广州人通用嘅地方语言!
下面是引用尐琦瀦于2005-09-25 14:15发表的:

广播部执唔执唔到你嚟讲.你冇资格!
你连一个中学生需要知道嘅嘢你都唔知,你有咩资格喺度咁大声`?

广播部犹如一个没有灵魂嘅驱壳.

形同虚设!
你都识讲係地方语言.
但係学校入面唔係净係得广州人!
地方语言算得係咩`?中国咁大,咁多地方语言,如果个个都各执一词,咁仲使听嘅`?
下面是引用尐琦瀦于2005-09-25 14:18发表的:
你都识讲係地方语言.
但係学校入面唔係净係得广州人!
地方语言算得係咩`?中国咁大,咁多地方语言,如果个个都各执一词,咁仲使听嘅`?

咁你平时就讲普通话算喇...

既然你咁有爱国情怀.
下面是引用Blue于2005-09-25 14:17发表的:

广播部犹如一个没有灵魂嘅驱壳.

形同虚设!
冇灵魂嘅躯壳应该係你.
冇用脑谂嘢嘅亦都係你.
讲咗咁多,你知道应该点样同老师讲话要用广州话广播咩`?
你知道应该点样劝服老师俾我哋用广州话咩`?
废~!
虽然中国嘅国语係普通话.

但係唔同嘅地方讲嘅普通话都有各地嘅放言.

咁样.用咩标准可以统一吖?

你去到上海.黑龙江等等.

你识普通话.人地够係讲普通话咯...

由于各地嘅发音差异.你凭咩可以肯定沟通到?
下面是引用Blue于2005-09-25 14:20发表的:

咁你平时就讲普通话算喇...

既然你咁有爱国情怀.
你讲得都冇咩错误,识得我嘅人都应该知道我时不时都会讲普通话.
我唔认为讲普通话係咩咁难为嘅事.