广州学生网 - www.gz4u.net - 广州地区最大的学生网上娱乐休闲平台

加入4u

微信登录

微信扫一扫,快速登录

4U长期招聘兼职派传单人员,有意请进Gz4u手机集群网,群内用户互打免费中国移动139邮箱,免费开通无限空间免费开通移动飞信,短信免费发

第五十七弹!【乜嘢系本土文化?呢D就系喇】 讲冰兄故事 睇冰兄漫画

图1. 冰兄在吃饭

图2  张天翼小说《金鸭帝国》插画之一(1980年)全书插画共29幅

图3  张天翼小说《金鸭帝国》插画之二(1980年)

图4. 张天翼小说《金鸭帝国》插画之三(1980年)
讲冰兄故事   睇冰兄漫画
你知唔知廖冰兄系边个?其实佢80年前亦系一个学生哥……

冰兄系个闲唔住嘅人,

佢经常边食饭边睇书,睇下睇下发觉只碗无嗮野,

就糊里糊涂居然问屋企人:“我食饱左未?”

你近距离同佢影左相,佢都专心睇书毫无察觉。

佢身体有问题,要佢探热,他口含住支体温计仍然要睇书。

1979年以后,经历左“文革”之灾,冰兄已经六十几岁

佢大量创作漫画,又有应付唔完嘅社会工作,

竟然仲有出版社搵佢画讽刺小说嘅插画。

哗!画小说插画?要画好多幅啵,得先啃完不知几多万字小说书稿先至画得成,

何来时间?原来佢仲利用去厕所嘅时间睇书稿,就一边构思插画,

真系屙屎都唔得闲!

图5. 陈国凯小说《摩登阿Q》插画之一(1988年)全书插画共10幅

图6. 陈国凯小说《摩登阿Q》插画之二(1988年)

图7. 陈国凯小说《摩登阿Q》插画之三(1988年)

图8. 冰兄在探热

想知多D本土嘅文化?想了解多D呢位可爱嘅老人家?4u将会喺未来几个星期不断连载廖冰兄前辈嘅故事同作品,大家记得嚟睇喇~

前文回顾:
第一期内容         第二期内容            第三期内容            第四期内容          第五期内容      
第六期内容         第七期内容            第八期内容            第九期内容          第十期内容
第十六期内容      第十七期内容        第十八期内容        第十九期内容       第廿期内容
第廿一期内容      第廿二期内容        第廿三期内容        第廿四期内容       第廿五期内容
第廿六期内容      第廿七期内容        第廿八期内容        第廿九期内容       第卅期内容      
第卅一期内容      第卅二期内容        第卅三期内容        第卅四期内容       第卅五期内容      
第卅六期内容      第卅七期内容        第卅八期内容        第卅九期内容       第四十期内容        
第四十一期内容       第四十二期内容      第四十三期内容      第四十四期内容     第四十五期内容
第四十六期内容       第四十七期内容      第四十八期内容      第四十九期内容     第五十期内容
第五十一期内容       第五十二期内容      第五十三期内容      第五十四期内容     第五十五期内容
第五十六期内容
支持4U,路过顶一下!
靓帖正帖就顶你,唔使多谢咁客气
LZ嚟分享,实有好反响
人生最紧要及时行乐,睇完帖唔复就好大镬
人善人欺天不欺,抢翻个前排去唱K
靓帖正帖就顶你,唔使多谢咁客气
人善人欺天不欺,抢翻个前排去唱K
钓鱼台係我哋嘅,4U都係我哋嘅,强撑4U係我哋嘅权利同义务!
LZ嚟分享,实有好反响