广州学生网 - www.gz4u.net - 广州地区最大的学生网上娱乐休闲平台

加入4u

微信登录

微信扫一扫,快速登录

4U长期招聘兼职派传单人员,有意请进Gz4u手机集群网,群内用户互打免费中国移动139邮箱,免费开通无限空间免费开通移动飞信,短信免费发

第四十二弹!【乜嘢系本土文化?呢D就系喇】 讲冰兄故事 睇冰兄漫画

1 .农场写生1(廖冰兄 1958 画)

2 农场写生2(廖冰兄 1958 画)

讲冰兄故事   睇冰兄漫画
你知唔知廖冰兄系边个?其实佢80年前亦系一个学生哥……

冰兄1957年春画嘅八幅漫画惹出一身祸,
受到《人民日报》点名批判——果阵系讲真话有罪嘅年代,
当年全中国就有几十万知识分子,社会嘅优秀人才因为讲真话被埋没。
上头点名批判廖冰兄,广东省方面亦要作出反应,
连续组织批判会,冰兄嘅心情好苦闷、冧唔通——
自己明明系热爱党,先至画漫画对党提意见嗻,
点知夹硬被冤枉成“反党反社会主义”。
1958年冰兄被调到农场劳动改造,星期日可以返屋企,
检查下几个仔女嘅功课,检查仔女有无帮妈妈做家务。
唉!呢个漫画家就从1957年起,足足有20几年被剥左画漫画嘅权利啵,
你就有排都睇唔到冰兄嘅漫画喇,不过佢即使喺农场劳动都几勤力,
冰兄随时都揸本部、揸支笔写生画速写,记录农场嘅劳动同生活,
呢一弹请你睇下冰兄喺农场嘅写生画。
宜家无冰兄嘅漫画睇,冰兄嘅故事就继续讲,
20年后,冰兄嘅漫画仲精彩!

3. 鸭场(廖冰兄 1958 画)

4. 烧红砖(廖冰兄 1958

想知多D本土嘅文化?想了解多D呢位可爱嘅老人家?4u将会喺未来几个星期不断连载廖冰兄前辈嘅故事同作品,大家记得嚟睇喇~

前文回顾:
第一期内容         第二期内容            第三期内容            第四期内容          第五期内容      
第六期内容         第七期内容            第八期内容            第九期内容          第十期内容
第十六期内容      第十七期内容        第十八期内容        第十九期内容       第廿期内容
第廿一期内容      第廿二期内容        第廿三期内容        第廿四期内容       第廿五期内容
第廿六期内容      第廿七期内容        第廿八期内容        第廿九期内容       第卅期内容      
第卅一期内容      第卅二期内容        第卅三期内容        第卅四期内容       第卅五期内容      
第卅六期内容      第卅七期内容        第卅八期内容        第卅九期内容       第四十期内容        
第四十一期内容
好多错别字,如嗰、咗、谂、係
文本直接粘贴问题,下篇开始逐个字改