广州学生网 - www.gz4u.net - 广州地区最大的学生网上娱乐休闲平台

加入4u

微信登录

微信扫一扫,快速登录

4U长期招聘兼职派传单人员,有意请进Gz4u手机集群网,群内用户互打免费中国移动139邮箱,免费开通无限空间免费开通移动飞信,短信免费发

第四弹!【乜嘢系本土文化?呢D就系喇】 讲冰兄故事 睇冰兄漫画

支持支持!{:soso_e104:}

讲冰兄故事   睇冰兄漫画
你知唔知廖冰兄系边个?其实佢80年前都系一个学生哥...

东生细时系断断续续读完小学嘅,
人仔细细仲要跟外婆一起做工,
一边做工,一边读书,
有钱交学费就返学,无钱交学费就停学。

图画课佢虽然画得好,
但曾经因为无钱买颜色做功课,
有个同学应承借颜色比佢,比同学嘅家长睇见,
“唔准借!”东生嘅功课做唔成,
佢最中意嘅图画课变左唔合格,
东生喊得好伤心。

都系因为穷,佢个妹妹廖冰就到十几岁先至读一年级。
先前屋企实在太穷,仲曾经将个妹妹押比有钱人家做婢女。
小东生想去睇下个妹,人家关埋门,哥哥喺门外哭,妹妹喺门内哭。
因为童年的生活好悲惨,到佢读完中学就画咗好多画,都系反映穷人嘅悲惨生活。

4.jpg 5.jpg
(《漫画家廖冰兄的童年》刘中文画)

1.jpg 2.jpg
(《漫画家廖冰兄的童年》刘中文画)

《小奴隶之死》廖冰兄 1935年画

想知多D本土嘅文化?想了解多D呢位可爱嘅老人家?
4u将会喺未来几个星期不断连载廖冰兄前辈嘅故事同作品,大家记得黎睇喇~

前文回顾:
第一期内容        第二期内容          第三期内容

噢噢~~~~细果时又漫画体就好了!
强!!!!!!!!!!!!!
头像被屏蔽
厉害!!!!!
新人报道{:soso_e179:}