广州学生网 - www.gz4u.net - 广州地区最大的学生网上娱乐休闲平台

加入4u

微信登录

微信扫一扫,快速登录

4U长期招聘兼职派传单人员,有意请进Gz4u手机集群网,群内用户互打免费中国移动139邮箱,免费开通无限空间免费开通移动飞信,短信免费发

第三弹!【乜嘢系本土文化?呢D就系喇】 讲冰兄故事 睇冰兄漫画

支持原创漫画

讲冰兄故事   睇冰兄漫画
你知唔知廖冰兄系边个?其实佢80年前都系一个学生哥...

冰兄讲:我细时就面临两个威胁,
一系饿死嘅威胁——因为出生在贫寒嘅家庭;
二系亡国嘅威胁——日本正侵略中国。

冰兄原名廖东生,
四岁就丧父,母亲改嫁后,同妹妹廖冰仲有外婆相依为命。
东生细时中意画画,但系无钱正规地学,
经常只好用树枝、瓦片、砖头角在地上画,
所以有人话佢系在“阶砖大学”学成毕业嘅。
东生细时经历过太多嘅苦难,
佢话:我画嘅多系恐怖画。

冰兄细时因为太穷,时常生活在饥寒交迫之中,
穷到根本未影过相,我地无办法睇到佢细个嘅时候系点样。
从佢1949年画嘅一幅《寒夜梦》,
可以睇到穷人嘅细路过嘅系咁样嘅日子——
又冻又饿,梦见自己成为一身毛嘅原始人。

冰兄到晚年画左个骑马仔嘅自画像,
先至系真正嘅返老还童喔。

冰兄小时候在地上画画(《漫画家廖冰兄的童年》刘中文画)

《寒夜梦》(廖冰兄 1949年作)

《法官:唔,你们犯的是营养不良饿坏孩子罪!》(廖冰兄 1949年作)

想知多D本土嘅文化?想了解多D呢位可爱嘅老人家?
4u将会喺未来几个星期不断连载廖冰兄前辈嘅故事同作品,大家记得黎睇喇~

前文回顾:

以前是这样,,,,,,,,,,,,,
虾仔 珠女 ~很亲切的称呼 很有味道
头像被屏蔽
我甘大个仔都未曾见过既?点解?