广州学生网 - www.gz4u.net - 广州地区最大的学生网上娱乐休闲平台

加入4u

微信登录

微信扫一扫,快速登录

4U长期招聘兼职派传单人员,有意请进Gz4u手机集群网,群内用户互打免费中国移动139邮箱,免费开通无限空间免费开通移动飞信,短信免费发

第八弹!【乜嘢系本土文化?呢D就系喇】 讲冰兄故事 睇冰兄漫画

讲冰兄故事   睇冰兄漫画
你知唔知廖冰兄系边个?其实佢80年前都系一个学生哥...

冰兄读嘅系师范学校,毕业后就做左个小学教师。
因为佢多才多艺,语文、算术、图画、音乐乜都会教。
冰兄仲为学校写左一首校歌,歌词系:
你看!你看!太阳快要西下,
一天时间,真是过得快如飞!
想想今天,功课学得怎么样?
想想今天有没有做错事?
须知道:光阴过去,永远不再至,
今天作业,不要留在明天!
明天功课今天要做好准备!
先生同学,大家行个鞠躬礼!
再见了,明天要早起!
除左教学,冰兄业余仍然画漫画,
向报纸、杂志投稿。
佢画过两幅《病梅》,都系讽刺束缚人的教育。
不过两幅前后隔左几十年,摆埋一齐嘅题目叫做:
“有感于新旧于两种教育制度”

图1 《病梅》又题:旧中国教育图(廖冰兄 1936年画)

图2 《也是病梅》(廖冰兄  1980年画)

图3 《在割瘤专家眼中,人人都长瘤》(廖冰兄  1935年画)

“人人都有毛病,自己嘅毛病呢,就几大都睇唔见喇。”

想知多D本土嘅文化?想了解多D呢位可爱嘅老人家?
4u将会喺未来几个星期不断连载廖冰兄前辈嘅故事同作品,大家记得黎睇喇~

前文回顾:
第一期内容        第二期内容          第三期内容          第四期内容         第五期内容      
如果可以吸取一下日本画风就最好了~!
完全唔知系乜来噶{:soso__7296533840911119562_1:}
支持原创